Drumul de servitute – pro si contra


Asa cum se stie, lotul de teren in discutie are o dubla deschidere (pe colt): atat la drumul principal cat si la drumul de servitute.

Acest drum de servitute este coproprietate a riveranilor acestei stradute.  In acest moment, acest drum de servitute este o proprietate privat sau, altfel spus, un drum privat.

Vecinii de lot doresc sa faca un tabel cu semnaturi in vederea cedarii acestui drum de servitute catre Primarie.

Drumul de servitute: proprietate privata sau publica?

Scopul? Pentru a fi si noi in randul lumii! Adica pentru ca Primaria sa se ocupe de strada: sa puna lumina, sa puna gaze, sa o asfalteze … (cel putin asa spun vecinii)

Intrebarea este: merita?

Avand in vedere ca toate celelalte strazi din cartier (care sunt proprietatea Primariei) sunt identice (unele dintre strazile principale au cate un stalp de lumina la 100 m) eu nu vad profitabila aceasta donatie. Practic, nimic nu este asfaltat, nu exista retea de apa sau canal. Cat despre Gaze naturale, nu cred ca Primaria ar avea vreun interes sa extinda reteaua Distrigaz-ului in contul impozitelor platite de proprietari!

Dar, sa o luam matematic!

Avantaje

 • intretinerea drumului (poate)
 • iluminatul stradal (poate)
 • aducerea unor utilitati (poate)

Dezavantaje

 • pierderea dreptului de proprietate
 • pierderea facilitatii de drum privat
 • strada va fi reglementata de Primarie si regulile ei (eventuale trotuare, retrageri, sens unic)

Practic, mi-e teama ca nu cumva, peste 10 ani sa nu avem nici o facilitate adusa (toate avantajele sunt de fapt probabilitati) dar Primaria sa-l transofrme in drum de legatura intre alte obiective din zona, moment in care nu mai poti face nimic pentru a preintampina un trafic nedorit sau indicatoarele Politiei rutiere: oprirea interzisa (lucruri care vor afecta in mod direct pe riverani)!

Proprietate privata!

Eu sunt deja afectat de faptul ca Primaria mi-a cerut retragerea imprejmuirii cu aproape 4 metri de la strada principala fara nici un fel de posibilitate de apel! In al doilea rand, pe mine NU ma intereseaza cedarea drumului pentru ca, avand iesire la drumul principal, daca se vor aduce facilitati, le voi avea oricum din drumul principal. Problema finala este juridica si de relatie cu vecinii.

Ce parere aveti?

 

Reclame

Despre ConstruireaCasei

Parcurgem impreuna, de la ZERO, pasii necesari Construirii unei Case!!!
Acest articol a fost publicat în Decizie, Documentare, Pe teren și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Drumul de servitute – pro si contra

 1. jules zice:

  In primul rind, dat fiind ca este un drum de servitute, nu cred ca ca duce undeva. Va fi o fundatura. Intereseaza-te de situatia din teren. Cel mai probabil asa va fi.

  Avantaje pentru tine nu prea sint. Ca esti la strada. INsa pentru vecini sint. Mai ales in ce priveste utilitatile. Una e sa fie conectati la o retea de gaze care se afla la 100m si alta e sa fii contectat de la poarta. E vorba de niste costuri foarte mari. S-ar putea sa ma insel, insa o vorba cu vecinii poate lamuri multe.
  Iluminat stradal, intretinere si altele vor fi doar apa de ploaie. Nu vor face asa ceva prea curind. Stai relaxat aici.
  Da, politia iti poate da amenda ca ai parcat in fata portii la tine.

  • Salut, Jules!

   Prin lotizare, drumul de servitute strapunge intr-un alt drum principal, deci ar putea deveni oricand un „drum de importanta regionala” 🙂

   Daca vecinii spun si cred faptul ca Primaria va plati pentru aducerea conductei de gaze pe toata strada, ar fi ceva. Raman suspicios cu privire la acest aspect.

   Pana la urma se pare ca vocea majoritatii conteaza, ca asa-i in democratie! 🙂

   • jules zice:

    Nu cunosc legislatia, insa cred ca daca unul nu accepta, nu se poate trece la primarie. E vorba de dreptul la proprietate. Chiar daca tu nu poti folosi acea bucata de teren, tot e a ta.
    Pot sa te forteze doar prin hotarire de CL prin care declara respectiva bucata de utilitate publica.
    Dracul nu poate fi atit de negru pina la urma si nu cred ca renteaza sa te pui pe minus cu vecinii. De care vei avea nevoie, mai ales daca sint oameni de treaba.
    Cintareste avantajele, discuta cu ei.
    Primariile au bugete anuale pentru extindere de retele. Daca vecinii au depus cereri de racordare la gaze, atunci sa o faci si tu. Chiar daca nu ai inca nimic acolo. ca se va face intr-un an sau doi, mai putin important. Daca sint mai multi in zona, se va face la un moment dat.

    • Corect!

     Asa am gandit si eu! Le-am dat deja „dezlegare”, ma asteapta sa semnez in tabel! 🙂

     Multumesc pentru sfaturi si ajutor!

     • arhipura zice:

      Nu stiu exact cum se desfasoara acest demers, dar intereseaza-te daca puteti sa puneti anumite cerinte:
      -in schimbul terenului sa va asigure ce considerati voi important si sa se oblige prin acte sa duca la bun sfarsit realizarea cerintelor.

      Incercati macar sa vedeti ce au de zis !

      • Salutare!

       Negociere? Conditionare?

       Niciodata din partea Primariei! Probabil e considerat exclusiv un favor faptul ca ni se preia drumul in proprietate si administrare.

       Nu stiu cum s-au desfasurat discutiile dar sunt convins ca Primaria a oferit tot ce poate: promisiuni! 😀 (Nu costa nimic!)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s